تحت عنوان هیدروکسید کلسیم یا آهک هیدراته شناخته می‌شود و از دیرباز به عنوان یک ماده سیمانی و استحکامی مورد استفاده قرار می گرفته است.

این ماده معدنی به شدت واکنش پذیر است و به همین دلیل امکان ترکیب کردن آن با مصالح دیگر وجود دارد و مقاومت نسبی آن در پروژه‌های قدیمی به هنگام استفاده به همراه ماسه، خاک رس و لویی به عنوان ساروج به اثبات رسیده است.

البته، این ماده به شدت با برخی از مصالح دیگر مانند آهن و فولاد واکنش می‌دهد و باعث خوردگی آن‌ها می‌شود. بنابراین، امروزه تلاش‌های متعددی برای تغییر ساختار آن انجام گرفته است که در بازار تحت عنوان انواع آهک به فروش می‌رسند و در ادامه با آنها بیشتر خواهیم پرداخت.

انواع آهک

انواع آهک‌ بسیار متنوع است و این تنوع به دلیل ساختار منحصر به فرد آنها به وجود آمده است. به عنوان مثال، برخی از آنها نسبت به رطوبت عکس العمل نشان می‌دهند و برخی نیز تفاوت چندانی در رابطه با رطوبت و خشکی در آنها دیده نمی‌شود.

تقسیم بندی انواع آهک:

آهک زنده (QUICK LIME)

این نوع تحت عنوان آهک پخته نیز شناخته می‌شود که از طریق فرآیند کلسیناسیون سنگ آهک نسبتا خالص به دست می‌آید. فرایند کلسیناسیون به عنوان حرارت دادن به سنگ‌های اولیه آنها و تشکیل ترکیبات کلسیمی تعریف می‌شود. این نوع آهک ها به صورت آمورف در طبیعت یافت می‌شوند و دارای خصوصیات سوزانندگی و تمایل به رطوبت بسیار شدید است.

آهک هیدراته (SLAKED LIME)

این نوع آهک از طریق فرایند تجزیه آهک زنده به دست می‌آید و شامل ترکیب شیمیایی آن با آب است. درجه خلوص این نوع بسیار بالا بوده و معمولاً به شکل پودر سفید رنگ در بازار عرضه می‌شود. از دیگر ویژگی‌های آن، می‌توان به تمایل شدید به جذب اسید کربنیک موجود در اتمسفر و همچنین در محیط آبی اشاره کرد.

 آهک چرب (FAT LIME)

این نوع خاص، تحت عنوان آهک کلسیمی یا آهک خالص یا آهک غنی و یا آهک سفید شناخته می‌شود. در واقع، محبوب‌ترین و پراستفاده ترین نوع آهک به حساب می‌آید و افزایش حجم آن در محیط آبی در حدود دو تا دو و نیم برابر آهک زنده است.

کاربردهای این مدل بسیار وسیع است و می‌توان از آن برای اهداف مختلفی از جمله سفید کننده‌ها، پلاستر کاری بر روی دیوارها، به عنوان ملات آهکی و همچنین به عنوان یک ترکیب استحکامی در فونداسیون‌ها استفاده کرد

اهک

آهک چرب

آهک هیدرولیک (HYDRAULIC LIME)

آهک هیدرولیک

آهک آبی هیدرولیک تحت عنوان آهک آبی نیز شناخته می‌شود و معمولاً در ترکیب آن می‌توان خاک رس و دیگر اکسیدهای آهنی نیز یافت. این نوع خاص، در داخل آب سفت نمی‌شود و تا حدود زیادی نسبت به آن عکس العمل خاصی نشان نمی‌دهد. با توجه به درصد خاک رس استفاده شده در این آهک‌ها، در دسته‌های مختلفی طبقه بندی می‌شوند که سه کلاس زیر از آنها قابل توجه است:

  • کلاس A آهک به شدت هیدرولیک (Eminently hydraulic)
  • کلاس B آهک نیمه هیدرولیک (Semi Hydraulic)
  • کلاس C آهک غیر هیدرولیک یا آهک چرب (Non-hydraulic)

آهک به شدت هیدرولیک

این نوع آهک حاوی حدود ۲۵ درصد خاک رس بوده و معمولاً در آب و محیط آبی برای یک روز یا بیشتر بدون تغییر باقی می‌ماند. فرایند هیدراته شدن این نوع، به سختی انجام می‌گیرد و ملات تهیه شده با استفاده از آن برای پروژه‌های ساخت و ساز در مناطق مرطوب و یا مناطق ساحلی مناسب است.

آهک نیمه هیدرولیک

همانطور که در بالا ذکر شد، ویژگی این نوع آهک‌ها با تغییر درصد خاک رس، تغییر می‌کند و در نوعی نیمه هیدرولیک آن، میزان خاک رس به ۱۵ درصد رسیده و پیش بینی می‌شود که تا یک هفته در محیط آبی بدون تغییر باقی بماند. جالب است بدانید که ملات به دست آمده با استفاده از این نوع، استحکام بسیار بالایی دارد و حتی می‌توان از آن برای دیوار چینی نیز استفاده کرد.

آهک غیر هیدرولیک (آهک چرب)

کاهش درصد خاک رس موجود در آهک‌ها همچنان ادامه داشته و در این مورد به 7.5 درصد می‌رسد و به نوعی آن را می‌توان یک نوع آهک خالص معرفی کرد. واکنش پذیری این نوع نسبت به سایر مدل‌های معرفی شده فوق بیشتر است و به همین دلیل در پروژه‌های داخل آب کمتر استفاده می‌شود. استفاده به عنوان یک لایه پلاستر برای سفید کاری سطح خارجی دیوارها، نمونه‌ای از کاربرد این نوع به شمار می‌ رود